Spring naar inhoud

Möldershuus

De bewoningsgeschiedenis van Möldershuus, Varsseveldseweg 86

1) Het is niet zeker dat Wilhelmus Theodorus Wolters de eerste molenaar is geweest op de molen in Harreveld, want alle kinderen zijn in Hengelo geboren dus ze zijn na 1920 gekomen en de molen is van 1918. Oorspronkelijk komt Wilhelmus Theodorus uit Terborg maar hij komt vanaf Hengelo in Harreveld.

2) De oudste 5 van de familie Wolters bleven allen ongehuwd. Rond 1870 verlaten zij de molenaarswoning en komt Harmanus Plekkenpol uit Zieuwent er als molenaar. Hij redt het alleen niet op de molen want spoedig is molenaar Willem Wolters weer terug eerst als hulp/adviseur en later staat Willem te boek als klompenmaker.

3) De kinderen van Harmanus Plekkenpol zijn allen heel jong overleden. Na het overlijden van Harmanus in 1889 zet zijn vrouw met hulp van 2 knechten het molenaarsvak nog een paar jaar voort. Op 26-5-1891 komt Johannes Hendrikus Rietberg vanuit Winterswijk op de molen, hij is geboren in Beltrum.

4) Johannes Hendrikus Rietberg overlijdt in 1894 en hij wordt opgevolgd door Gerardus Johannes Wolterink uit Beltrum. Oudste zoon Gradus Johannes Wolterink begint in 1937 een maalderij in de oude school aan de Rector Hulshofstraat en een andere zoon Johannes Josephus neemt de molen over.

Hoe moet ik het overzicht lezen? Deze bewoningsgeschiedenis is het resultaat van noeste en volhardende arbeid van Anton Stortelder. Om het overzicht goed te kunnen lezen is het verstandig om de inleiding van zijn boek ‘Bewoningsgeschiedenissen van boerderijen in Harreveld’ door te nemen welke u ook op deze site vindt.

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [113.78 KB]

Gepubliceerd inArchief
Oudheidkundige vereniging Harvelt 2022