Spring naar inhoud

Schutten Bernard

Rector Hulshofstraat 2

Op 13-09 1879 zijn Antonius Hendrikus Krabbenborg (van ’t Krabbenborg op de Schutterije) en Grada Berentsen hier nieuw begonnen. 7,5 Jaar na hun huwelijk overlijdt Antonius en blijft Grada achter met twee dochters, Johanna en Frederika Krabbenborg.

Een klein jaar later hertrouwd Grada met Gerhardus Johannes Kolkman (van Koolsweaver uit Zieuwent) en samen krijgen zij nog 7 kinderen. (zie de bewoningsgeschiedenis hieronder)

Hoe het verder gaat met de familie is niet bekend maar feit is dat in 1940 het huis op F 40 wordt bewoond door Frederika Krabbenborg en haar halfbroer Johannus Bernardus Kolkman. Beide zijn ongehuwd. Als zij naar het het bejaardenhuis gaan schenken zij het huis met de grond aan de kerk.

Bernard Wolters (Schutten Bernard) ☆ 09-09 1921 –  † 20-06 1991 en Marie Krabben (Reinas) ☆ 27-10 1928 –  † 19-01 1974 trouwen op 11-10 1955 en wonen aanvankelijk boven bij Jan Krabben (broer van Marie) aan de Dwarsweg. Zij krijgen 4 kinderen, Berendien, Henk, Rita en Koen.

Marie en Bernard Wolters – Krabben

 In 1956 krijgen ze de kans om bij inschrijving het boerderijtje op F 40, het huidige Rector Hulshofstraat 2 te kopen van de kerk. Ze willen het huis onbewoonbaar laten verklaren zodat ze een nieuw voorhuis kunnen gaan bouwen. Daarvoor moeten ze wel ín het huis of er heel dicht bij wonen en zo gebeurt het dat ze een poosje aan de andere kant van de straat bij een broer van Bernard, Joop Wolters (de poelier) boven gaan wonen.

Voorhuis van Bernard Wolters, augustus 1956. Kinderen zijn Henny en Wim Steur.
Achterhuis van Bernard Wolters, augustus 1956. Kinderen zijn Henny en Wim Steur.

Het woonhuis wordt inderdaad onbewoonbaar verklaard en Bernard en Marie Wolters mogen hun nieuwe voorhuis bouwen, maar wel een stukje van de straat vandaan. Vandaar dat de bouwvorm (als enigste in Harreveld) de naam ‘een kop – hals – rompboerderij’ krijgt. In de herfst van 1957 nemen zij hun intrek in het nieuwe huis. Bernard heeft er nooit geboerd, wel houdt hij er een koe, een kalf, wat varkens en kippen als hobby naast zijn werk op de bloemisterij en tuinen van het internaat.

In februari 1992 wordt het achterhuis afgebroken en komt er een nieuwe woning voor in de plaats welke dan bewoond gaat worden door Henk, later samen met Lucie. In het voorhuis zijn Koen en Sonja blijven wonen.

De oude schoppe die vlak achter het boerderijtje stond is door Frederika Krabbenborg en haar halfbroer Johannes Kolkman rond 1950 verkocht aan de familie Wolterink die het toen gebruikten voor opslag van hun mengvoederbedrijf.

In 2004 doet zich de mogelijkheid voor dat Henk de oude schoppe die vlak achter zijn woonhuis staat kan kopen van de familie Wolterink wegens beëindiging van hun mengvoerder bedrijf. Deze wordt vervolgens grondig verbouwd en ze hebben er nu veel plezier van.

December 2022. Tekst i.s.m. familie Wolters geschreven door Oudheidkundige Verenging Harvelt. Foto’s uit privé collectie familie Wolters.

De bewoningsgeschiedenis van Rector Hulshofstraat 2.

Hoe moet ik het overzicht lezen? Deze bewoningsgeschiedenis is het resultaat van noeste en volhardende arbeid van Anton Stortelder. Om het overzicht goed te kunnen lezen is het verstandig om de inleiding van zijn boek ‘Bewoningsgeschiedenissen van boerderijen in Harreveld’ door te nemen welke u ook op deze site vindt.

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [99.37 KB]

Gepubliceerd inArchief
Oudheidkundige vereniging Harvelt 2022