Spring naar inhoud

Kock

De bewoningsgeschiedenis van De Bothweg 7

Doordat het een pachtboerderij was van Huize Harreveld, was er meestal geen sprake van erfopvolging en is dus niet na te gaan wie voor 1812 de bewoners waren. Ook na 1812 is de bewoning vaak moeilijk na te gaan, omdat de pachters geregeld wisselden.

Nicolaus Henricus Mensing zal niet de eerste pachter zijn van deze boerderij, maar het is niet bekend wie hem voorging. Rond 1825 begon hij voor zichzelf in de heide aan de huidige naar hem vernoemde Nicolaasweg.

In 1825 zijn Gerardus Joannes Bluiminck en Joanna te Poele beide uit Beltrum de volgende pachters. In 1855 vertrekken zij naar een andere pachtboerderij het Platen.

 Jan Buijl is de volgende pachter hij komt van een naastgelegen pachtboerderij die is afgebroken. Hij is in 1868 overleden, de boerderij wordt per 12-12-1870 overgenomen door Johannes Melchior Kock uit Doetinchem Stad, zijn vader was een bakker uit Amsterdam.

 Na het overlijden van Gerrie Severt heeft Theo Krabben van Ooiman boerderij ‘Kock’ overgenomen.

Bovenste rij kinderen uit het eerste huwelijk van Johanna Fisser met Wilhelmus Kock. V.l.n.r. Grada Wilhelmina Kock, Johanna Berendina (Dina) Kock, Johanna Berendina (Anna) Kock, Henrica Theodora Kock, Johannes Wilhelmus Kock. Onderste rij kinderen uit het 2e huwelijk van Johanna Fisser met Engelbertus Severt. vVl.n.r. Willem Severt, Engelbertus (Bart) Severt, Johanna Fisser, Johanna Theodora Severt.

Meer foto’s onder de bewoningsgeschiedenis…

Hoe moet ik het overzicht lezen? Deze bewoningsgeschiedenis is het resultaat van noeste en volhardende arbeid van Anton Stortelder. Om het overzicht goed te kunnen lezen is het verstandig om de inleiding van zijn boek ‘Bewoningsgeschiedenissen van boerderijen in Harreveld’ door te nemen welke u ook op deze site vindt.

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [129.67 KB]

V.l.n.r. (moeder) Marie Severt-Papen, dochters Rikie, Annie en Willemien en Riek klein Gunnewiek (hulp in de huishouding).

Foto gemaakt in 1943 bij Bonekamp. Ome Jan (Penterman) en Annie Severt met een op ‘Den Es’ dood gevonden kraanvogel.

V.l.n.r. Rikie Severt, Riek klein Gunnewiek, Annie Severt.

Zomer 1942. Links Annie Severt en baby Tonnie.

Foto 1943. Kinderen Severt v.l.n.r. Tonnie, Annie met Gerrie op schoot, Rikie en Willemien.

Foto gemaakt bij boerderij Kock-Severt in de tuin, op de achtergrond Huis Harreveld en kerk. Links Anna Wolters (later getrouwd met Krabbenborg) en rechts Aloys Wolters (van de Köster) later getrouwd met Willemien Krabben (Reinas).

Onderstaande oogst foto’s zijn gemaakt door Bob Roovers. Hij heeft ongeveer 7 maanden ondergedoken gezeten bij de familie Severt. In het najaar van 1943 is hij daar vertrokken. In 1948 is hij in geëmigreerd naar Canada (Ontario).

Willem Severt (Kocks Willem) op de maaimachine, op de voorgrond Annie Severt.

.

Willem Severt (Kocks Willem) op de maaimachine, daarvoor is Dinie Klein Gunnewiek (na Riek klein Gunnewiek als hulp in de huishouding bij Severt gekomen) garven aan het binden, rechts daarnaast Annie Severt en Bennie Elschot (Haas). Naam van de persoon links is onbekend.

Gepubliceerd inArchief
Oudheidkundige vereniging Harvelt 2022