Spring naar inhoud

Heideweg 14

Op 25-2-1867 vestigde Gerrit Willem Olthuis uit Varsseveld zich hier als kleermaker later staat hij er te boek als landbouwer. In het bevolkingsregister van 1925 staat op dit adres nog Johan Hilferink en in het bevolkingsregister van 1926 tot 1940 staat er zijn broer Gerrit Hilferink. Johan en zijn vrouw zijn dan spoorloos er is ook geen overlijden te vinden. In mei 1961 koopt Theo van Uem de boerderij.

Bron: Anton Stortelder

Hoe de familie van Uem in de Heide kwam.

juli 2024, door André en Maria van Uem

Theo en Marie van Uem trouwden in 1947 in Groenlo, waar Theo was geboren (café Van Uem Grolzicht, Oude Winterswijkseweg). Marie was geboren in Lievelde aan de Oostermeenweg. Niet ver uit de buurt dus en zo zullen ze elkaar hebben ontmoet en kwam na een tijdje hun huwelijk tot stand.

Na enkele jaren in de horeca gewerkt te hebben bij café Grolzicht en als kelner bij Hotel Restaurant Stad Munster te Winterswijk had Theo toch wat anders op het oog. Het boeren zag hij wel zitten en zo huurde hij een boerderij aan de Doetinchemseweg in Westendorp, waar hij 15 jaar boerde. Er werden 5 kinderen geboren, t.w. 3 dochters en 2 zoons.

Na 15 jaar in Westendorp te hebben gewoond kocht hij een boerderij in Harreveld aan de Heideweg. Het was wel een hele verandering, maar volgens zoon André voelden zij er zich meteen thuis op die mooie plek in die prachtige omgeving. En de kinderen hadden geluk. De lagere school was nu dichtbij. Het was maar de helft van de afstand die ze in Westendorp naar de lagere school (Gaanderen) moesten fietsen. Ze groeiden op in goede harmonie met elkaar.

De kinderen trouwden en gingen hun weg. De familie Van Uem woont anno 2024 nog steeds aan de Heideweg 14. Van 1961 tot 1983 boerde vader Theo van Uem, daarna zijn zoon André.

Staand v.l.n.r. Aloys, José, André. Zittend v.l.n.r. moeder Marie van Uem-Heming, Maria, Herma, vader Theo van Uem

De familienaam Van Uem (Van Udem, Van Uhm, Van Uum en alle varianten) is zonder enige twijfel afgeleid van de Duitse plaatsnaam Uedem. De stamvader is iemand uit Uedem geweest en die naam is de familienaam van hem en zijn nageslacht geworden. Uedem is een plaats en gemeente in het westen van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.De plaats ligt in Kreis Kleve in de regio Nederrijn. (Bron: Stichting voor Genealogie en Geschiedenis tussen Rijn en IJssel.)

De bewoningsgeschiedenis van Heideweg 14

Hoe moet ik het overzicht lezen? Deze bewoningsgeschiedenis is het resultaat van noeste en volhardende arbeid van Anton Stortelder. Om het overzicht goed te kunnen lezen is het verstandig om de inleiding van zijn boek ‘Bewoningsgeschiedenissen van boerderijen in Harreveld’ door te nemen welke u ook op deze site vindt.

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [105.21 KB]

Gepubliceerd inArchief
Oudheidkundige vereniging Harvelt 2022