Spring naar inhoud

Oproep verhalen evacués


‘Het is herfstig weer die 20ste oktober als we moeten evacueren’
, zegt Lies. ‘Moeder die hoogzwanger is, wordt door de zorg van het Rode Kruis vervoerd. De jongste broertjes Fred en Joep worden op een karretje gezet, dat wordt getrokken door Rob en Alois. De rest gaat lopend naar Millingen’. Op mijn vraag: ‘Wanneer zagen jullie moeder weer terug?’, antwoordt Lies: ‘Na ongeveer 1 week. Dat was in het café van Jan Wieggers in Harreveld. In de tussentijd hoorde we niets van elkaar’.
 

Bronvermelding; Boek, Het ziet hier zwart van de witte lakens. 

Evacués uit de Ooipolder op weg naar de Achterhoek

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben in bepaalde gebieden van Nederland mensen voor hun veiligheid moeten evacueren, zij moesten ‘huis en haard’ achter laten. 

Veel van deze evacués zijn destijds in de Achterhoek ondergebracht. Ook bij ons in Harreveld, en in de omliggende plaatsen, hebben mensen veelal uit de omgeving van Arnhem en Nijmegen onderdak gevonden. 

Wij, Oudheidkundige Vereniging Harvelt zijn op zoek naar verhalen van gezinnen die evacués in huis gehad hebben. We vinden het belangrijk dat deze verteld, doorgegeven en bewaard worden.

Ben jij of ken jij iemand die hier meer over kan vertellen, dan komen wij graag met je in contact.  info@okvharvelt.nl.  of via het contactformulier op deze website.

Gepubliceerd inNieuws
Oudheidkundige vereniging Harvelt 2022