Spring naar inhoud

Nikloas

Op het erf van boerderij Nicloas. V.l.n.r. Gery Tankink, Henry Tankink, Marga Tankink,, Annie Sasse-Mensink foto Jan van den Brink, De Gelderlander 31-12 2014

Boerderij Nicloas is een historische plek op de vroegere heide tussen Harreveld, Halle, Heelweg en Mariënvelde.

Wat is er waar van alle verhalen over de sterke Nicolaas of Niklaos Mensink? In volksverhalen werd hij tot een soort Achterhoekse Goliat, die de meest onwaarschijnlijke krachtpatserij toonde. Wat zeker is, is dat hij bestaan heeft, zegt de op de boerderij Niklaos geboren tante Annie Sasse Mensink (85), die zichzelf daarvoor als levend bewijs noemt.

Henry, broer van bewoner Gery Tankink, vond dat Nicolaas in 1779 in het Duitse Coesfeld geboren is en 85 jaar oud werd. Met vrouw en kind schijnt Nicolaas naar Harreveld te zijn gekomen, ergens tussen 1809 en 1814 als deserteur. In dit niemansdsland, tussen Halse en Harreveldse heide, zou hij een eenvoudig huisje of hut hebben gebouwd, die de naam Nicolaashut kreeg. Misschien werkte Niklaos als dagloner voor buurman Mellink; later werd hij zelf boer.

Annie Sasse heeft in familiekring wel de oude verhalen gehoord. Dat voorvader Nicolaas zijn vrouw gewoon optilde om kippeneieren uit hoge legnesten te rapen. En toen twee veldwachters hem stropend snapten bij een naburige eendenkooi tilde hij beiden met de voeten van de groen en sloeg ze met de hoofden tegen elkaar. Alle sterke verhalen zijn niet meer na te gaan, maar gedenkwaardig is hij en daarom zit aan het voorhuis het bord met de naam, hier gespeld als Nicoloas.

De plek aan de Nicolaasweg 1 is met recht een landschapsmonument met haar oude kavelgrenzen en beplantingen, geriefhoutbosje met buizerdnest en ligging tegen oude akkerlanden van de Halse rug. Marga en Gery Tankink beoefenen hier natuurontwikkeling. Op het erf staan enkele monumentale eiken, waarvan de dikste een omtrek heeft van 4,26 meter. De kerkuil is vaste gast met dit jaar nog 6 kuikens. Rond de boerderij zijn sporen van zandwinning en een stelsel voor ontwatering. Tante Annie weet nog dat er bij huis een kuil was waar ze als kind wit zand uit haalde om de keukenvloer te stooien.

De boerderij was toen een klein gemengd bedrijf met zes of zeven koeien, een paard, kippen en wat varkens. In die tijd waren de bewoners deels gericht op Heelweg, met o.a. de molen, te bereiken via een pad door de kamp.

Tekst De Gelderlander 31-12 2014 door Henk Harmsen

De bewoningsgeschiedenis van Nikloas, Nicolaasweg 1

Hoe moet ik het overzicht lezen? Deze bewoningsgeschiedenis is het resultaat van noeste en volhardende arbeid van Anton Stortelder. Om het overzicht goed te kunnen lezen is het verstandig om de inleiding van zijn boek ‘Bewoningsgeschiedenissen van boerderijen in Harreveld’ door te nemen welke u ook op deze site vindt.

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [137.09 KB]

Gepubliceerd inArchief
Oudheidkundige vereniging Harvelt 2022